Wie zet jij op de eerste plaats? 

Gepubliceerd door Natasja op

Jezelf op de eerste plaats zetten is dat egoïstisch? Waarom is het zo moeilijk? Het lijkt wel of iedereen er een mening over heeft. Wat je wel en niet moet doen maar doe wat bij je past dat is het belangrijkste.
Het klinkt eigenlijk best simpel zet jezelf op de eerst plaats en alles komt goed. Alleen is dat niet zo makkelijk. Het is hard werken om jezelf op de eerste plaats te zetten. Je hebt met je eigen oordeel en het oordeel van een ander te maken die vind je misschien wel egoïstisch.  Jezelf op de eerste plaats zetten is dat egoïstisch? Waarom is het zo moeilijk?

Is het egoïstisch om jezelf op de eerste plaats te zetten? Nee want als je eerst goed voor jezelf zorgt kun je daarna goed voor andere zorgen. We mogen van onszelf houden en lief zijn voor onszelf. Vaak is er alleen een stem in jezelf die je daarvoor veroordeelt. Die erg streng is voor je en het eigenlijk nooit goed genoeg vindt. 

Wat maakt het nog meer zo lastig om jezelf op de eerste plaats te zetten?  Het is dan nodig om echt naar jezelf te kijken en toegeven wat je nodig hebt. Vaak zien wij het als een teken  van zwakte om iets nodig te hebben. We moeten alles gewoon kunnen en doen zonder te zeuren en maar gewoon gaan.

Hoe kun je dit veranderen? Begin eens met jezelf af te vragen wat wil ik nu eigenlijk. Denk eens niet aan wat een ander nodig heeft en van je beslissing vindt. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je gaat beslissen wat je gaat koken. Wat wil je graag eten en ga dit dan koken.

Kun je zelf ook minder streng zijn voor jezelf? Probeer eens met liefde naar jezelf te kijk in plaats van het een streng oordeel. Ga elke dag eens voor de spiegel staan en zeg tegen jezelf “ik hou van je”. 

Contact


Natasja

Creatieveling met positieve kijk op het leven. Wie ben ik? Ik ben Natasja Rijken en ik geef graag mijn creativiteit en positiviteit door.