Vraag jij weleens om hulp?

Gepubliceerd door Natasja op

Vind jij het ook zo lastig? Om hulp te vragen?

Je weet dat het soms beter kunt doen maar toch hé. Wat zullen ze wel niet van me denken? Belast ik de ander er niet te veel mee? Heb ik dan niet gefaald? Dit moet ik toch ook zelf kunnen? 

Waarom is het zo lastig?

Ik zal eens iets vertellen je hoeft niet alles zelf te kunnen en alleen te doen. Om hulp vragen is krachtig en geen teken van zwakte.  Waarom vind je het dan toch zo lastig? Hier zijn verschillende redenen voor. Soms heb je geleerd om niet om hulp te vragen. Het is nu eenmaal niet leuk om iets niet te kunnen. Je ziet het als een teken van zwakte, falen en niet goed genoeg zijn. Op deze manier wil je niet naar jezelf kijken. Je blijft liever net zo lang proberen tot het wel lukt.

Waarom doen we dit?

Dit heb je als kind al geleerd, als je ergens niet zo goed in was op school moest je hier extra mee oefenen om het te leren, iets wat je goed kon kreeg minder aandacht. Maar nu mag je gaan doen wat je goed kunt en voor de dingen die je niet zo goed kunt mag je om hulp vragen. Hoe fijn is dat.

Wat kun je doen?

Zelf heb ik heel lang moeite gehad om toe te geven dat ik iets niet kon en hulp om in te schakelen. Als moeder van een kind met dyslexie, autisme en transgenderdysforie heb ik dit wel geleerd. Het is begonnen met kleine stapjes en wat vond ik het moeilijk. Als moeder moet je toch je eigen kind kunnen helpen dacht ik vaak. Nu ben ik heel blij dat ik wel om hulp heb gevraagd want ik heb er zoveel aan gehad. Nu durf ik op allerlei manieren om hulp te vragen. Begin dus gewoon met een klein stapje. Denk aan wat het je gaat opleveren als je om hulp vraagt. 

Wat levert het je op?

Vind jij het ook lastig bedenk dan wat het je kan opleveren bijvoorbeeld tijd, begrip en je bespaard jezelf een hoop stress en frustratie.  Bedenk wat het ergste is wat er kan gebeuren als je het aan iemand vraagt. Meestal is dat dat iemand nee zegt. Oké dat is jammer maar je kunt gewoon nog ademhalen en verder leven. En weet je wat het allerleukste is dat je vast nog wel iemand anders weet die je ook kan helpen. Vraag het daaraan!

Contact


Natasja

Creatieveling met positieve kijk op het leven. Wie ben ik? Ik ben Natasja Rijken en ik geef graag mijn creativiteit en positiviteit door.