Ochtendstress

Gepubliceerd door Natasja op

Ochtendstress, heb jij er ook last van? Dat niets zo gaat als je zou willen? Alles meer tijd kost en verkeerd gaat? Je kind niet luistert? Niet doet wat jij wilt?

En dat jij voor dit alles geen tijd en geduld hebt? Dat je elke ochtend denkt nu ga ik het anders doen? Maar dat het na 5 minuten weer precies hetzelfde is. Je jezelf hoort schreeuwen van frustratie en onmacht? Je toch weer te laat bij school en op je werk komt? Je helemaal opgebrand bent terwijl de dag nog maar net begonnen is?

Opgebrand

Zo begint je werkdag nadat je een strijdvolle ochtend achter de rug hebt. Nu maar eens dat schuldgevoel opzijzetten en aan je dag beginnen. Maar je ziet als een berg op tegen deze dag. Je hebt er geen energie voor. Je blijft je schuldig voelen want je was geen leuke en gezellige moeder deze ochtend.

Worstelen

Je worstelt je door de dag heen maar je bent er met je aandacht niet bij. Hoe kan ik dit veranderen? Dat is de vraag die door je hoofd blijft spelen. Natuurlijk doe je gewoon je werk want daar word je voor betaald. En je baas hoeft er geen last van te hebben dat jij een kind hebt. Bovendien klagen je collega’s hier nooit over. Die lijken alles met gemak te doen.

Wat nu?

Wat kun je doen om deze cirkel te doorbreken? Zodat je ochtend relaxter verloopt. Jij en je kind wél op tijd komen. Jullie de ochtend overleven zonder geschreeuw, stress en frustratie.

Omdat ik zelf lang met dit probleem heb geworsteld, heb ik een aantal tips die jij kunt toepassen voor je op een rijtje gezet.

Tips

  1. Sta een half uurtje eerder op dan je gezin. Zo kun jij in alle rust opstaan voor de spits en stress begint. Jij kunt nu even rustig een kopje thee drinken zonder gegil rond je heen. Kleed je aan. Nu ben jij al klaar voor de dag.
  2. Zet zo veel mogelijk klaar de avond van tevoren. Kleren, broodtrommels, tassen en andere dingen die mee moeten die dag.
  3. Leg alle dingen die je nodig hebt altijd op een vaste plek bijvoorbeeld sleutels enz… Zo hoef je daar niet naar te zoeken als je weggaat.
  4. Maak op een moment dat jullie allebei rustig zijn afspraken met je kind. Leg uit dat het voor jullie allebei prettig is als de ochtend rustig verloopt.
  5. Zie je gedrag van je kind wat je niet wil? Benoem dit en zeg dat je dit niet wilt. Benoem dan het gedrag wat je wel graag wilt zien. Wees hier kort en duidelijk in.