Angst en onzekerheid

Gepubliceerd door Natasja op

Angst en onzekerheid laat jij je hierdoor leiden? Deze stemmen in je hoofd die zeggen dat je het toch niet kunt. Je niet goed genoeg bent. Anderen alles beter kunnen en niemand op jou zit te wachten?

Lastig toch? Je wil er niet naar luisteren en dat lukt je soms maar dan gaat er iets niet zoals je gehoopt had en ja hoor daar zijn ze weer. In volle glorie. En ze vertellen je alles wat er niet goed is aan je. Dat is eigenlijk best veel. Alle leuke dingen aan jou zijn er ineens niet meer. Je voelt je rot, een mislukkeling en geeft deze stemmen gelijk.

Kop op en verder

Dat zeg je tegen jezelf. Elke keer lukt het je wel weer. Je lacht deze gevoelens weg, verstopt ze, overschreeuwd ze. Maar ze komen steeds weer terug en dan denk je eigenlijk ben ik een mislukkeling. Ik kan niets en andere kunnen dit wel. Je zelf vergelijken met anderen is iets wat je heel vaak doet en dat valt altijd in het voordeel van de ander uit. Soms vind je iemand zo leuk en goed dat je er dingen van gaat kopiëren. Toch lukt het niet om zo te zijn en hetzelfde succes te hebben. Weet je waarom? Omdat je jezelf niet bent op dat moment.

Ik weet het hoor

Ik heb hier ook last van. Dan heb ik zo’n leuke workshop bedacht en dan wil er niemand komen. Hoe kan dat nu denk ik dan. Alle angst en onzekerheid komen dan boven en vooral hoe heb ik nu toch kunnen denken dat er iemand op deze workshop zit te wachten. Een strijd elke keer weer. Alle stemmen maken mij klein. Ik durf het niet nog een keer aan om dit aan te bieden want iedereen weet natuurlijk dat dit de vorige keer is mislukt. Dat er niemand wilde komen. Nu komt er zeker niemand.

Herpakken 

Dit is wat ik dan doe. Ik mag mezelf best rot voelen. Het is niet leuk als je hard voor iets werkt en het niet lukt. De negatieve stemmen mogen er zijn maar ik zet er positieve stemmen tegenover. Uiteindelijk kijk ik naar wat ik kan leren van deze mislukking. Als je er iets van kunt leren is het namelijk goed dat dit je overkomt. Een volgende keer kun je het anders doen.

Waar komen de angst en onzekerheid vandaan

Al mijn hele leven heb ik hier last van. Steeds weer kwam het terug en heeft het mij veel verdriet opgeleverd. Door middel van mijn opdrachten in mijn opleiding creatieve therapie heb ik stap voor stap ontdekt waar het door kwam. Nu weet ik wat ik kan doen om mezelf te helpen. Alle stemmen positief en negatief hebben een vorm gekregen. Ik heb van allemaal een tekening gemaakt. Ze zijn een deel van mij. Met zijn alle gaan we een discussie aan en komen tot een oplossing die voor iedereen werkt.

Contact