Alles moet perfect zijn

Gepubliceerd door Natasja op

Alles moet perfect zijn. Het perfecte leven, bestaat het? Ja hoor. Kijk maar op Facebook en Instagram. Iedereen is gelukkig. Heeft leuk werk, een fijn gezin en een geweldig sociaal leven. Jij ook?

Vind jij ook dat jij alles perfect moet kunnen? Het perfecte leven moet hebben. Gelukkig moet zijn en dat je zeker niet mag klagen? Je hebt immers alles. Je mag van jezelf geen fouten maken. Andere mogen dit wel maar jij niet. Wat levert dit je op? Krijg je extra waardering? Ben je gelukkiger? Of is de druk zo hoog voor jezelf dat je soms het gevoel hebt dat je bezwijkt?

Bestaat het perfecte leven?

Nee en dat hoeft ook niet. Niemand is perfect en dat is oké. Wat doet het met jou om deze woorden te lezen? Kun je accepteren dat je niet perfect hoeft te zijn? Dat je fouten mag maken? Van deze fouten kun je namelijk leren. Waardevolle lessen waar je op een ander moment aan terug denkt en er dan gebruik van kunt maken.

Waarom willen we perfect zijn?

Iedereen wil graag aardig en lief worden gevonden. Je wilt gezien te worden. Als je iets goed doet krijg je een compliment en sta je positief in de aandacht. Als je iets niet goed doet krijg  je ook wel aandacht maar dat geeft geen goed gevoel. Je wilt dit daarom voorkomen. Zelfs als je geen compliment krijgt, wil je het goed doen. Het gevoel van falen is zo naar.

Jij moet alles kunnen

Maar is dat wel zo. Of mag je best weleens een fout maken? De lat minder hoog leggen? Lief zijn voor jezelf? Balen van je werk, leven en je gezin. Ik denk dat je een leuker mens wordt als je minder perfectie van jezelf eist. Bedenk eens wat het je oplevert als je de lat minder hoog plaatst. Niet voldoet aan het perfecte plaatje, want wie heeft dat plaatje bedacht? Wie beslist wat dit perfecte plaatje is. JIJ beslist dit. Wat jij goed genoeg vindt is goed genoeg.

Contact